Od 1. oktobra cena hleba “sava” najviše 44 dinara

Bez autora
Sep 27 2011

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici donela Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “T-500” prema kojoj maksimalna cena hleba “sava” od 1. oktobra ne može da bude viša od 44 dinara. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da je Uredba, koju je predložilo ovo ministarstvo, doneta radi praćenja stanja na tržištu brašna i hleba, odnosno u cilju očuvanja standarda nižih socijalnih kategorija građana i ravnomernog snabdevanja stanovništva osnovnim vrstama hleba.Odluka koju je usvojila Vlada određuje da najviša obračunata marža koja je deo veleprodajne cene hleba vekne težine 500 grama ne može da bude veća od dva posto.

Od 1. oktobra cena hleba “sava” najviše 44 dinaraVlada Republike Srbije je na današnjoj sednici donela Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “T-500” prema kojoj maksimalna cena hleba “sava” od 1. oktobra ne može da bude viša od 44 dinara.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da je Uredba, koju je predložilo ovo ministarstvo, doneta radi praćenja stanja na tržištu brašna i hleba, odnosno u cilju očuvanja standarda nižih socijalnih kategorija građana i ravnomernog snabdevanja stanovništva osnovnim vrstama hleba.

Odluka koju je usvojila Vlada određuje da najviša obračunata marža koja je deo veleprodajne cene hleba vekne težine 500 grama ne može da bude veća od dva posto. Najviša marža koja je deo maloprodajne cene hleba vekne težine 500 grama ne može da bude veća od sedam posto, odnosno najviša ukupna stopa marže ne može biti veća od 9,14 posto.

Na osnovu propisanih elemenata ove uredbe, proizvođačke cene, maloprodajne i veleprodajne marže i PDV-a, vekna hleba “sava” koja se priprema od brašna “T-500” ne može biti skuplja od 44 dinara.

Uredbom je takođe regulisano da trgovci koji prodaju hleb na malo mogu da vrate proizvođaču hleba do pet odsto (remitenda) nabavljene količine na dnevnom nivou. Rok plaćanja proizvođačima hleba ne može biti duži od 20 dana od prijema računa za isporučeni hleb.

Privredni subjekti koji se bave proizvodnjom hleba od brašna “T- 500” obavezni su da proizvedu i isporuče tržištu hleb od brašna “T- 500” u količini od najmanje 40 posto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba.

Uredba predviđa kaznu od 100.000 do 2.000.000 dinara kojom će se pravno lice kazniti za prekršaj ako ne proizvede i ne stavi u promet hleb iz Člana 2 ove uredbe, odnosno ako se ne pridržava načina obračuna marže ili postupa suprotno propisanim odredbama iz članova 3, 4 i 5 ove uredbe. Može se izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da obavlja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do godinu dana.

Na osnovu ove uredbe, za prekršaj iz Stava 1 ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane odgovornom licu da obavlja određene poslove u trajanju od šest meseci do godinu dana.  Takođe, kazniće se preduzetnik kaznom od 10.000 do 500.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane obavljanja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do godinu dana.

Uredba stupa na snagu 1. oktobra ove godine i primenjivaće se sledećih šest meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik